Wednesday, 13 July 2011

Tip owh tip... Nak lagi!

Harini aku nak cite pasal tip. Kalau ada orang nak bagi tip mesti korang nak kan. Mula-mula cakap eh tak pe la cik, tak payah susah-susah... Last-last ambik jugak kan? Pastu simpan angan-angan esok lusa dapat tip lagi... Sejak aku kerja kat fast food restaurant ni, ada jugak la tangan-tangan yang sudi hulurkan tip kat aku. Ye la, kalau jadi budak kitchen mana nak dapat tip kan. Pasal dok kat kitchen jer. So aku yang budak service ni yang selalu dok melayan kerenah customer kadang rasa seronok gak kalau ada benda yg advantages sket dari budak kitchen. Macam dapat tip. Tambah plak, aku skang jadi cashier so chance nk dapat tu agak cerah jugak la. First tip aku dapat masa sorang miss chinese ni yang meja dia agak ramai gak. Masa dia datang nak bayar kat aku tu, aku pon ikot la procedure suma. Masa bagi change due kat dia dlm seringgit lebih ker dua ringgit lebih ntah. Pastu dia bagi balik kat aku then dia cakap i bagi tip ye. Then aku yg kurang dgr ni ambik duit tu dan automatik cakap thank you. Pastu aku jadi keras jap. Pasal pikir balik apa yg miss tu cakap td. Dalam seminit cam tu bawu aku dapat tangkap yg dia bagi tip. Naseb baek aku ckp thanks kat dia. Rasa seronok gak pasal first time dapat tip. Aku pon cerita la kat budak service lain (dgn harapan dapat buat diorang jealous) Hah! Jahat gila. Second punya masa 2 org mamat Filipina yang datang makan. Diorang ni order pizza saiz LARGE tu.. Perghhh.. Bela saka ka apa??? Tp habis licin makan. Aku gak la yg ambik payment diorang. Risau gak kot-kot diorang dtg makan free pastu nak blah cam tu jer. Tp aku silap. Baki diorang tu aku letak la dlm buku tu then bagi kat diorang. Lepas diorang blh, member aku pon pergi la kemas table tu. Dia yg ambik buku tu tanpa membukanya terus bagi kat aku. Ye la, pasal aku cashier so dia bg kat aku. Bila aku bukak buku tu... Wow, mamat Filipina tu pon tinggal tip gak. Aku pon terus pantas tangan ambik. Patut jadi tip member aku kalau dia buka buku tu dulu. Tapi aku senyap jer. Dalam 2 ringgit lebih kot. Kali ketiga plak masa aku pergi ruang ambik makanan tu. Aku pon ternampak buku hitam tu. Aku pon ambik la nak letak kat tempat cashier balik kan. Tapi aku buka dulu. Perghh... ada tip lagi seringgit lebih gak la. Mesti member aku yg tlg uruskan payment customer dia tp tak buka buku tu. Apa lagi aku anggap rezeki aku laa..Alhamdulillah... murah rezeki. kali keempat yg baru-baru ni. Ada pasangan chinese yg datang makan. Dia mintak bill so aku pon settlekan payment diorang. Macam biasa duit baki aku letak dalam buku tu dan terus hantar kat table dia. Masa dia berangkat. Member aku pergi la kemaskan table. Dia ambik buku tu dan pas kat aku. Dia cakap ada benda dalam tu. So aku pun bukak la. Tadaaa.. duit baki tadi dia tak usik pon. dalam 50 sen kot. So duit tu pon masuk la dalam poket aku. Tip ni bukan benda yang aku idamkan sgt. Pasal time aku tak pikir dia, time tu la dia dtg. Tu la kemanisannya. Setakat ni, walaupun tip semua tak la masyuk sgt mcm pekerja hotel 5 stars ke tp aku anggap sesuatu yg bernilai gak. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Ye tak?

Korang suma jgn la berat tangan utk bersedekah. Pasal apa yg aku baca dan aku alami selama ni. Duit yang kita guna bersedekah kerana Allah taala pasti ada pulangannya yg melimpah ruah drpd Nya. Kita bagi sebutir, Dia akan bagi segantang. So jangan la kekok utk bersedekah ya.

No comments:

Post a Comment