Friday, 14 October 2011

The slaughter house.

Hey guys! As-salam. how are you doing? feeling great? good! 1st sekali nak minta maaf sangat-sangat pasal tak update blog ni.. rasa macam dah berkurun tak update. biasa la orang sibuk kan? sebenarnya tak da la sibuk sangat, cuma malas gila nak menaip ni.. So today, i'm gonna talk bout my trip to slaughter house, Kota Bharu with my classmates.

The Slaughter House..
ape kejadahnya slaughter house ni? Slaughter house ni dalam bahasa melayu dipanggil rumah sembelihan.. bunyi cam gerun jer kan? Sembelih haiwan jer. tak de nye nak sembelih manusia. okay so hari tu, 12 okt 2011 aku bgn seawal 6 sumthing laa.. pasal kitaorang nk kena naik bas pukul 7.30pg ke fakulti perubatan veterinar UMK di Padang Tembak. sampai di sana, kitaorg bersarapan dulu sementara nk tunggu bas satu lagi yg akan amik kitaorg gi slaughter house. tngu punya tnggu sampai la bas UMK. trus direct gi sana. Samapi di sana, kitaorg ada briefing pasal Kompleks Abatoir milik jabatan Veterinar a.k.a slaughter house tu. lepas tu baru la kitaorg masuk ke dalam Dewan sembelihan.
Jalan menuju ke dewan sembelihan yg creepy.
Pintu masuk ke dalam dewan sembelihan.
Dalam dewan ni, kitaorg x dibenarkan mengambil sebarang gmbar so i'm so sorry because x dapat nk tayangkan kedaan di dalam. Tapi x pe as i will tell how was the condition of the hall. so sblumtu kitaorg pergi salin pakaian. pakai mcm Lab coat dgn boot. Boot aku warna putih.
White boot.

sblum masuk ke dalam dkt pintu tu kitaorg kena celup kaki yg ber boot dgn air ape ntah yg bertakung. maybe utk make sure boot tu bersih drpd sebarang kuman kot (my assumption jer). pastu kitaorg masuk ke dalam dan terlihat la seekor lembu besar gaban dah siap disiat kulit dan digantung. manakala ada seekor lg yg dah disembelih. seekor lagi still dlm kurungan bersedia utk disembelih. then, kitaorg sempat melihat cara sembelihan dibuat. sangat pantas diorg buat keja. byk giler darah yg keluar. it's like blood, reddish, concentrated... penuh di atas lantai. teringat masa tgk korban lembu kat kampung masa kecik2. that's why i'm not interested in watching lembu sembelih. and fact u need to know that i never eat beef or lamb because of this.. chicken or Gallus Gallus Domesticus aku makan.


next, lembu yg dah disiat kulit akan dibuang bhgian perut dgn penuh berhati2 agar daging x contiminate dgn bacteria dlm perut tu. ada saluran khas yg akan menyalurkan perut tu ke bilik memproses perut. Organ2 dalaman juga akan diasingkan. so carcas (tulang dan daging) akan di potong 4 bhgian dan akan di masukkan di chiller, kemudian packaging dan dimasukkan ke dalam freezer sblum diedarkan ke pengguna. btw, mostly pihak Tesco merupakan pengguna yg meminta khidmat rumah sembelihan ini utk menyembelih lembu2 utk dipasarkan.
Slaughter house ini sgtlah menekankan perkara2 seperti kebersihan, halal, kesucian sebab dewan sembelihan sgtlah dijaga bersih.. peralatan yg digunakan, lantai dan semuanya bersih sgt2. di mana air sentiasa mengalir utk menyalirkan darah dan kotoran... byk juga air digunakan. So aku sgt la mengagumi Slaughter house ni. So 5 Stars lah!
tiada lagi keraguan utk perkhidmatan sembelihan di Kompleks Abatoir Kota Bharu milik Jabatan Veterinar ni. btw Abatoir perkataan drpd perancis membawa maksud yg sama iaitu sembelihan.balik2 terus makan lunch dan bersiap utk ke kelas seterusnya di Padang Tembak.. Hari yg sgt meletihkan. But happy pasal gain knowledge. Huhu That's all my story.. Daa everyone... =)